May 03

Basic – Idővonalak használata – Timeline – AS2

Posted by dody Design | Comments: no responses

Az alapokat mindig el kell sajátítani. A Flash-ben sincs ez másképp.
Kezdjük az legalján, az idővonalakkal és a kezelésükkel.

_root – Fő idővonal meghívása

A Flash film legfelső szintje, azaz a gyökér vagy más néven a fő idővonal.

Gyakran használt parancs, de én mégsem nem javaslom

a használatát túl gyakran. Ha ezt használod, ne ágyazd be a filmedet sehova. Azaz ha loadMovie -t használsz erre a mozira, akkor a _root az annak a gyökerére mutat, amibe beágyaztad a mozit. Nem biztos, hogy ez mindig jó.

Használata: _root.flash_mc_var=0;

_parent – Egy szinttel feljebbi idővonal meghívása

Az adott MovieClip-en (-ben) használat esetén az MC elötti idővonal. Azaz, ha egy MC-ben használod és az MC az a _root-on van, akkor a _parent azonos a _root idővonallal. De ezzel mindig csak egy szintet lépsz vissza a hierarchiában.

Használata: _parent._parent._parent.gotoAndPlay(1)
itt 3 szintet létünk vissza.

this – Saját idővonal meghívása

Amikor tanulgattam a Flash-t én is elgondolkodtam első ránézésre, hogy ez minek. Rá kellett jönnöm, fontos. Ezzel tudunk úgy beavatkozni az adott időfolyamba, hogy az adott idővonal pontos nevét tudnánk. Ez főként az osztályoknál, függvényeknél és ciklusoknál fogjuk alkalmazni.

Használata:
onClipEvent(enterFrame){
this._alpha+=5
}

_leveln – Szint meghatározása

Ha egy MC-t a loadMovie(“movi.swf”,n) paranccsal töltünk be az n -edik mélységbe, akkor a legkönnyebben a _leveln parancsal tudunk hozzáférni, úgy hogy az n helyére beírjuk a loadMovie-ban használt mélységet. A _root = _level0.

Használata:
_level3.movie_mc.gotoAndStop(2)

Posted in Flash, Tutorial

Comments

So far, there are No Comments yet | Post your own comment
Avatar:

Itt regisztrálhatsz a Gracatar -ra. Ha ide regisztrálsz az e-mail címed segítségével, azonnal beillesztésre kerül az avatarod minden ezt használó oldalra. (Egyszeri regisztráció, SEMMI SPAM, Hírlevél!)


Post your opinion

About in Brief

Hy,
Dody vagyok, designere és HTML fejlesztője ennek a site-nak, amit most nézel. Most 27 vagyok és Budapesten (Magyarország) élek. Designer és Interaktív alkalmazásfejlesztő (Flash-Java Developer) vagyok. Jelenleg a szabadúszóként dolgozom. Szabadidőmben nyelveket tanulok és biciklizem...
[More...]